Pomysł kurczaka w imbirze oraz miodzie podsunęła mi koleżanka, Asia (dziękuję!), której mama przyrządza w ten sposób mięso - podobno bije rekordy popularności :).
Jednak, jak zwykle, nie udało mi się wykorzystać przepisu, ponieważ nie byłam w stanie oprzeć się pomysłowi modyfikacji. W związku z tym kurczak był w połowie smażony, a dodatkowym wnioskiem jest taki, że jeśli nie jesteście zwolennikami słodyczy - polecam zastosowanie połowy podanej w przepisie porcji miodu.
Składniki
ilość sztuk: 1 porcja
* 3 udka z kurczaka
* 2 łyżki miodu
* 4 łyżki sosu sojowego
* 2 ząbki czosnku
* imbir w proszku
* kilka łyżek piwa
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 5 min | Gotowanie: 20 minut
1.
Kurczaka czyścimy, solimy, wkładamy do garnka.
Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. W tym czasie dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę sproszkowanego imbiru i posiekany czosnek.
2.
Odlewamy zalewę, na patelni rozgrzewamy oliwę.
3.
Przekładamy kurczaka na patelnię i podsmażamy na wolnym ogniu.
4.
W miseczce mieszamy 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki imbiru i odrobinę piwa. Zalewamy sosem kurczaka, smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem.
5.
Podajemy gdy sos zacznie się karmelizować - nakładamy kurczaka, polewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz