Weekend rozpoczęliśmy od wizyty u znajomych. W zwyczaju mamy przychodzenie do siebie z butelką wina, a wychodzenie z souvenirami w postaci własnoręcznie przyrządzonego jedzonka. Tym razem my otrzymaliśmy pudełko, a w nim ciastka przygotowane przez koleżankę znajomych. Ciastka zachwyciły mnie wyglądem - duże, okrągłe, ozdobione... m&m'sami! Wyglądały bardzo kolorowo i pozytywnie, wyobrażam sobie, że wszystkie buzie dzieciaków muszą się cieszyć na taki widok.
Oczywiście nie darowałabym sobie, gdybym sama nie zrobiła czegoś równie pozytywnie wyglądającego. Wgryzając się w ciastko postanowiłam odgadnąć przepis i przygotować podobne, tylko mniej słodkie - cukier odrobinę zabija słodycz m&m'sów, a ponieważ my i tak nie jesteśmy fanami słodyczy, to wersja mniej słodka wydała mi się bezpieczniejsza.
Ciastka wyszły bajeczne i z pewnością będę je powtarzała.
A dodatkowo - równie dobrze można zrobić wersję dużo tańszą, bez m&m'sów, ponieważ poniższy przepis umożliwia upieczenie ciasteczek, które możecie albo dowolnie inaczej ozdobić, albo upiec same i podawać z mlekiem. Idealne świąteczne cookies!
Składniki
ilość sztuk: około 30 ciastek
* 220 g masła
* szklanka brązowego cukru (moja szklanka ma około 300 ml)
* 2 jajka
* 2,5-3,5 szklanki mąki przennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 opakowania cukru waniliowego
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
* 1 łyżeczka soli
* 300 g m&m's (orzechowe są twardsze i większe, nie pozwalają wyprofilować bardzo cienkiego ciastka, czekoladowe łatwiej układa się na wierzchu ciastka. Ja używam proporcji 2:1 czekoladowe" orzechowe)
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 15 min | Pieczenie: 20 minut
1.
Masło ucieramy z jajkami i cukrem na masę.
2.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i ekstrakt waniliowy. Miksujemy.
3.
Ciasto powinno się lekko lepić, ale miec konsystencję umożliwiającą ulepienie kulki wielkości włoskiego orzecha i spłaszczenie jej w dłoni. Jeśli ciasto klei się zbyt mocno - dodajemy więcej mąki.
4.
Z ciasta lepimy kulki, a następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy. Wielkość ciastka zależy od naszej fantazji :).
W każde ciastko wkładamy od góry ("przyklejamy") m&m'sy.
Drugą możliwością jest dodanie cukierków bezpośrednio do ciasta, wymieszanie, i dopiero wówczas formowanie ciastek.
Obie metody są równie proste, jednak wydaje mi się, że ładniej wyglądają ciastka z m&msami ułożonymi na wierzchu.
5.
Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 20 minut (do momentu lekkiego zarumienienia ciasta).
Zostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz