poniedziałek, 10 października 2011

Tortilla española!

Hiszpańska tortilla to delikatna konsystencja omletu połączona ze świeżym aromatem ziół i warzyw. Wzbudza zdziwienie u osób przyzwyczajonych do tortilli meksykańskiej (płaski placek z mąki pszennej lub żytniej, używany jako baza do dania, np. nachos lub enchiladas).

Jak podaje wikipedia:
Istnieją dziesiątki odmian hiszpańskiej tortilli, która ma wiele regionalnych odmian. Najbardziej znana jest klasyczna tortilla chłopska, szczegółowo opisana w Don Kichocie, gdyż była ona ulubioną potrawą Sancho Pansy. Jej przyrządzenie polega na przysmażeniu cebuli na boczku, następnie pocięciu dwóch dużych ziemniaków w cienkie talarki i duszeniu ich w tłuszczu z cebulą, a następnie wylaniu na mieszaninę ziemniaków i cebuli trzech-czterech rozbełtanych i osolonych jajek, w wyniku czego powstaje gruby omlet, którym mogą najeść się do syta dwie osoby.


W orginalnych przepisach widać mnóstwo smażeniny - ziemniaki smaży się w głębokim oleju, pozostałe warzywa podobnie. Ja ten przepis trochę odchudzam i proponuję w nieco lżejszej wersji:


Składniki:
ilość porcji: 2 bardzo sycące :)

* 4 średnie ziemniaki
* 1 średnia cebula czerwona
* 1 średnia cebula biała
* 1 niewielka czerwona papryka
* 8 pieczarek
* 4-5 jajek
* sól, pieprz czarny i ziołowy, bazylia, sproszkowana papryka słodka


Metoda przygotowania:
Przygotowanie: 15 min | Pieczenie: 15 min

1.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w cienkie plasterki

2.
Cebule obieramy i kroimy w cieniutkie plastry lub w kostkę.
Paprykę kroimy w 1-2 cm kawałki.

3.
Na dwie patelnie nalewamy 1-2 łyżki oliwy, rozgrzewamy

4.
Na głębszą patelnię, na rozgrzany olej, wkładamy plastry ziemniaków. Po 2-4 minutach podlewamy wodą. Ziemniaki powinny się udusić - nie mogą być surowe, lecz też niezbyt miękkie. Ziemniaki muszą zostać białe, nie pieczemy ich do zarumienienia.

5.
Na drugą patelnię przekładamy cebulę, po 5 minutach podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem kilka minut. Dodajemy paprykę, mieszamy i dusimy razem.

6.
Na małą patelenkę wkładamy pokrojone w plastry pieczarki, solimy i dusimy pod przykryciem, dodając część uduszonej cebuli.

7.
Jajka roztrzepujemy, mieszamy z solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.

8.
Do uduszonych ziemniaków przekładamy cebulę z papryką. Ewentualnie doprawiamy do smaku (warzywa powinny mieć intensywny smak, aby całość nie była zbyt mdła). Zalewamy jajkami, ruszając łyżką ziemniaki, aby jaja dopłynęły także na spód patelni.
Smażymy na średnim ogniu około 4-6 minut z jednej strony, po czym przekładamy na drugą stronę przy pomocy pokrywki lub talerza.

9.
Po wyjęciu z patelni przekrajamy całość na dwie części, podajemy dekorują świeżymi ziołami, śmietaną oraz duszonymi pieczarkami.


rada
tortillę możemy przełożyć do pudełka i zabrać następnego dnia na obiad do pracy

rada
nie lubicie papryki? nic straconego! tortilla równie dobrze smakuje ze szpinakiem lub z grzybami, z kiełbasą, z wędliną, z tartym twardym serem lub innymi dodatkami - zależy od Waszego gustu! :)

rada
im dłużej tortilla stoi tym bardziej zwarta się robi, jest ją łatwiej pokroić i przełożyć na talerze - zatem jeśli spodziewacie się gości, dobrze jest ją przyrządzić nieco wcześniej, a przed podaniem podgrzać.












foto: sxc.hu, ja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz