Zielone muffiny miętowe zawsze cieszą się sporym powodzeniem. Dzisiaj zostały jednak okrzyknięte przez Łukasza mianem turtletkowych - i rzeczywiście, gdyby bliżej się im przyjrzeć - mają w sobie coś z zieleni wojowniczych żółtwi ninja :)
Polecam na szalone party, urodziny dziecka, wieczór panieński - aromatyczne, mięciutkie i zabawne!
Muffiny miętowe
Składniki:
ilość porcji: 12
* 125 g brązowego cukru
* 125 g białej mąki pszennej (np. szymanowska)
* 125 g margaryny lub masła
* 2 jajka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 gałązki świeżej, posiekanej, mięty
* zagęszczony sok (lub likier) miętowy o zielonym kolorze
Metoda przygotowania:
Przygotowanie: 10 min | Pieczenie: 20-25 min
1.
Miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę.
2.
Dodajemy masło lub miękką margarynę, miksujemy.
3.
Dosypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia, miksujemy.
4.
W ostatnim etapie miksowania dodajemy zapach. Następnie wlewamy sok miętowy (i posiekaną miętę) i mieszamy całość łyżką.
5.
Do formy na muffinki wkładamy papilotki i przelewamy masę - uwaga! ciasta nie może być zbyt wiele, aby nie wylało się podczas pieczenia.
6.
Wstawiamy do piekarnika na około 20-25 minut, na około 200 stopni (do zarumienienia góry, stan upieczenia możemy sprawdzić wykałaczką).
7.
Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż muffiny ostygną - dopiero wówczas wyjmujemy je z blachy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz