środa, 12 października 2011

Sernik na zimno

Jeden z ukochanych przepisów od Mamy :)
Sposób na przygotowanie niezbyt trudnej wersji sernika na zimno - może zastąpić cięższe torty. Szczególnie atrakcyjnie wygląda z kolorowymi owocami.


Składniki
ilość porcji: 12

* 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
* 4 galaretki owocowe, mało słodkie, np. cytrynowe
* 2 galaretki owocowe o zdecydowanym smaku i kolorze, np. pomarańczowa lub truskawkowa
* miękkie owoce (truskawki, banan, kiwi)
* 1 biszkopt tortowy


Metoda przygotowania

Przygotowanie: 45 min | Gotowanie: 10 min | Czas dodatkowy: 2 godz, chłodzenie

1.
Mleko z puszki gotujemy na wolnym ogniu, w rondelku. Po zagotowaniu studzimy, następnie wstawiamy do lodówki.

2.
4 galaretki owocowe przyrządzamy, w połowie wody zgodnie z instrukcją z opakowania (zwykle oznacza to ich rozpuczenie w około 1 l wrzątku). W trakcie galaretkę należy często mieszać - musimy uważać, aby nie zdążyły stężeć. Po przestygnięciu miksujemy galaretkę, w wysokim naczyniu, na dość wysokich obrotach przez około 5 minut - do momentu, gdy zauważymy, że całość przypomina pianę - wówczas wlewamy powoli, nadal miksując, zimne mleko. Całość miksujemy przez 2 minuty.

3.
Na dnie tortownicy układamy biszkopt. Wylewamy na niego połowę zmiksowanej masy i wkładamy do lodówki.

4.
Rozpuszczamy, także w połowie wody w stosunku do jej ilości podanej na opakowaniu, jedną galaretkę o intensywnym kolorze. Po jej ostudzeniu (ciepła może rozpuścić sernik!) wylewamy na przygotowaną część sernika. W galaretce układamy pokrojone w plasterki owoce. Całość studzimy aż do stężenia galaretki - wówczas wylewamy na nią drugą część zmiksowanej masy, którą zalewamy drugą galaretką i układamy w niej owoce. Całość należy wstawić do lodówki na około godzinę. Smacznego! :)

rada
Uwaga - tak przygotowany sernik należy wstawiać do czystej lodówki, lub przechowywać w zamkniętej od góry tortownicy - bardzo łatwo przechodzi innymi zapachami.

rada
Łatwiejsza wersja - zagotowane i schłodzone mleko mieszamy z przestudzonymi galaretkami (bez miksowania), wstawiamy w tortownicy do lodówki na godzinę. Po tym czasie układamy na serniku pokrojone w plasterki owoce i całość zalewamy 1 przestudzoną galaretką, sporządzoną w połowie wody.

2 komentarze: