Muszę przyznać, że gdy dzisiaj ciocia poprosiła mnie o przepis na pyszne plum crumble, przez chwilę dopadła mnie konsternacja (wpadła śliwka w kompot).
Rzeczywiście, gdzieś w mojej świadomości wisiał obraz pysznych śliwek pod kruszonką, jednak nie mogłam sobie przypomnieć aby kiedykolwiek ktokolwiek z moich znajomych mógł je przyrządzać.
Postanowiłam więc, że stworzę dla cioci przepis w trakcie jego przyrządzania. W tym celu po pracy udałam się do prawdziwego rolnika po najprawdziwsze (choć pachnące Hiszpanią) śliwki. Oto co z tego wyszło.
Składniki:
ilość porcji: 1-8 :)
* 1 kg świeżych śliwek
* 200 g mąki
* 175 g cukru trzcinowego
* 150 g zimnego masła
* łyżka soku z cytryny
* 150 ml wody
* 2 szczypty cynamomu
Metoda przygotowania:
Przygotowanie: 15 min | Pieczenie: 20-25 min
1.
Śliwki myjemy, przekrajamy na połówki, wyjmujemy pestki.
2.
Śliwki wkładamy do garnka, zalewamy wodą oraz sokiem z cytryny, posypujemy dwiema-trzema łyżkami cukru i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 8-10 minut.
3.
Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy zimne, pokrojone, masło i zagniatamy na kruszonkę.
4.
Śliwki układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy kruszonką. Posypujemy całość odrobiną cynamonu.
5.
Wstawiamy śliwki do piekarnika na około 30 minut (aż kruszonka się zarumieni), 200 stopni C.
Plum crumble okazało się szybkie i proste do przyrządzenie, a sam deser - mmmmm... palce lizać!
rada
gdy śliwki są bardzo słodkie - rezygnujemy z posypywania cukrem w kroku 2.
rada
śliwki możemy zastąpić innymi owocami, np. jabłkami, gruszkami lub morelami (wyśmienite w połączeniu z tłuczonymi orzechami) itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz