Jesienna aura sprzyja chęci poprawienia sobie nastroju - dzisiaj poprawimy go sobie słodkim deserem! :)
Croissanty z czekoladą i wiśniami przygotujemy szybko, nie pobrudzimy zbyt wielu naczyń i z pewnością zachwycimy nimi naszych gości.
Składniki
ilość sztuk: 30 rogalików
* 2 opakowania (w sumie 900 gram) mrożonego ciasta francuskiego
* 1 małe opakowanie nutelli
* 1 czekolada mleczna z nadzieniem wiśniowym
* 2 łyżki dżemu wiśniowego niskosłodzonego
* cukier puder
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 30 min | Pieczenie: 15 min
1.
Ciasto francuskie rozmrażamy, a następnie rozwałkowujemy bardzo cienko. Uwaga - ciasto tuż po rozmrożeniu wałkuje się dość dobrze, natomiast im cieplej - tym bardziej się "lepi" - można więc podsypać odrobinę mąki - jednak nie zbyt wiele, aby ciasto nie stało się twarde!
2.
Rozwałkowane kawałki tniemy w trójkąty - ważne jest to, aby nadać im odpowiedni kształt. Trójkąty powinny być bardzo długie (około 80 stopni przy podstawie, ostry czubek).
3.
Każdy trójkąt delikatnie smarujemy nutellą - cienką warstwą. Należy unikać smarowania ciasta blisko brzegu, ponieważ będzie wypływało podczas pieczenia.
4.
Przy podstawie trójkąta układamy około 1-1,5 kostki (rozdrobnionej na kawałeczki) czekolady lub dżemu wiśniowego (lub wiśni z tegoż dżemu - ja dodaję do dżemu soku z cytryny, aby całość nie była zbyt słodka).
5.
Zawijamy trójkąt - łapiemy za podstawę i delikatnie "rolujemy" aż do wierzchołka. Rogi delikatnie sklejamy, aby nic z nich nie wypłynęło podczas pieczenia, delikatnie zwijamy formując rogalik.
6.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rogaliki układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut - gdy się zarumienią są gotowe :) Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Z podanych proporcji przyrządzam około 30 mini croissantów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz