środa, 14 września 2011

Kurczak w koronie

Wczoraj, poproszona o przepis, zostałam zapytana o to, czy indyk i ogórki to dobre połączenie (przepis na indyka kontra ogórki dodam nieco później ;).
Okazało się, że niewiele osób wierzy w to, że ogórek na ciepło może dobrze smakować.
Drodzy Państwo! Jeśli jest to ogórek konserwowy, a w dodatku przyrządzony w towarzystwie cebuli - to wręcz musi smakować wyśmienicie!
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na całkiem duży obiad :) Moja propozycja to danie tytułowe + ziemniaki + kalafior + marchewka!


Składniki:
ilość porcji: 1

* udko kurczaka
* 1 cebula
* 5 ogórków konserwowych
* 20 dag (lub pół opakowania mrożonego) kalafiora
* 1/3 opakowania mrożonej marchewki w kostce
* 20 dag młodych ziemniaków
* świeży koperek i tymianek
* sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, czosnek granulowany


Metoda przygotowania:

Przygotowanie: 20 min | Gotowanie: 40 min

1.
Udko kurczaka myjemy, z jednej strony nacieramy solą i czosnkiem, z drugiej słodką papryką, w całość wcieramy pieprz ziołowy.

2.
W międzyczasie obieramy i czyścimy ziemniaki, nastawiamy. W dużym garnku rozpoczynamy także gotowanie kalafiora. Obie rzeczy solimy do smaku (ja zamiast soli używam ziarenek smaku).

3.
W rondelku rozpuszczamy 2-4 łyżki masła i na małym ogniu podgrzewamy marchewkę. Gdy będzie zaczynała robić się miękka - dolewamy 1/4 szklanki wody i dusimy pod przykryciem (około 15 minut) dosypując sól i cynamon do smaku (ja dosypuję łyżeczkę ziarenek smaku, szczyptę cynamonu i bazylii).

4.
Cebulę kroimy w drobniutką kostkę i szklimy na patelni.
Ogórki konserwowe kroimy w paseczki i dorzucamy na patelnię. Delikatnie mieszamy i podgrzewamy całość, aż do zarumienienia cebuli.

5.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i posypujemy koperkiem i/lub tymiankiem.

6.
Nakładamy na talerz wszystkie składniki, pozostawiając ogórki na sam koniec - układamy je na gorącym udku kurczaka, tworząc wokół niego ogórkowo-cebulową koronę.


rada
Wegetarianin także skorzysta z obiadu - połączenie puree z kalafiorem i marchewką jest wyśmienite!

rada
Osoby, które nie przepadają za twardawym kalafiorem powinny rozpocząć gotowanie od jego wstawienia - gotuje się dość długo, jeśli przyrządzamy go w całości!

rada
Fanom cięższego jedzenia polecam polanie kalafiora bułką - roztapiamy na małej patelni 5 łyżek masła, następnie dosypując powoli tartą bułkę - tak aby się przyrumieniła, ale nie była zbyt gęsta. Uwaga! Nie podsmażamy zbyt długo, aby bułka się nie przypaliła, nieustannie mieszamy aby nie powstały "kluski".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz