piątek, 9 września 2011

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Pierogi na szpinakowo :) Ładnie wyglądają, super smakują - idealne na obiad. Rekomenduję podawanie świeżo przysmażonych, z zeszkloną cebulką.


Składniki
ilość porcji: 4

* Ciasto:
* 3 szklanki mąki
* 1 jajko
* 1 szklanka wody
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* sól

* Farsz:
* 2 opakowania mrożonego szpinaku
* 25 dag sera feta
* 2 łyżki masła
* 4 ząbki czosnku
* 4 jajka
* sól, pieprz


Metoda przygotowania
Przygotowanie: 50 min | Gotowanie: 20 min

1.
Ciasto: Do przesianej mąki dodać sól, wbić jajko. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Sekret udanego ciasta, to dodanie do ciasta ciepłej wody. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, dobrze napowietrzone (po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem). Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską lub lnianą ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.

2.
Farsz: Szpinak odmrozić w torebkach, obsączyć. Do rondla włożyć masło, szpinak, sól, pieprz i czosnek. Zagotować i zdjąć z ognia. Wbić jaja i wymieszać na gładką masę. Postawić na gaz i smażyć przez kilka minut, powoli mieszając. Do schłodzonego szpinaku dodać ser feta.

3.
Z ciasta wykrawamy szklanką lub specjalną foremką okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową.

rada
Po ugotowaniu studzę pierogi, a przed podaniem podgrzewam na patelni - na oliwie z posiekaną cebulą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz