wtorek, 20 września 2011

Koktajl truskawkowo-imbirowy

Rano nie mogłam otworzyć oczu, a gdy jednak udało mi się tego dokonać - zrozumiałam co było przyczyną problemów. Za oknem szaro, smutno, buro i przeddeszczowo. Na chodniku widać pierwsze zasuszone liście.
Otóż to, pani jesień nadeszła niepostrzeżenie w nocy i postanowiła popsuć nam od rana humor. Nic jednak nie odgania złych duchów poranka tak skutecznie jak bomba owocowa!

Dlatego dzisiaj, u progu jesieni, proponuję Wam koktajle owocowe - słodki smak poprawia nastrój, a regularne dostarczanie witamin poprawia odporność przed nadchodzącą jesienną pluchą.

Połączenie truskawek i imbiru działa niezwykle orzeźwiająco - to koktajl pobudzający zmysły i dodający energii na cały dzień - idealny nie tylko na upalne poranki :)


Składniki:
ilość porcji: 1

* 500 ml maślanki truskawkowej
* 1/2 szklanki mleka
* 4 plasterki świeżego imbiru
* garść orzechów ziemnych (niesolonych)
* 1 banan
* 5-8 truskawek
* 1-3 łyżki cukru


Metoda przygotowania:
Przygotowanie: 10 min

1.
Truskawki i banana kroimy w plasterki.

2.
Maślankę wlewamy do blendera, następnie mleko, plasterki imbiru, garść orzechów ziemnych, 5 truskawek i pokrojonego w plasterki banana.

3.
Dodajemy cukier

4.
Całość miksujemy. Najlepiej podawać schłodzony


zamiennik

Zamiast cukru możemy dodać słodzik


foto: sxc.hu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz