piątek, 23 września 2011

Cupcakes!

Jak już wspominałam muffiny i cupcake'i są jedną z moich słodkich pasji :)

Muffinami nazywamy samo ciastko, natomiast cupcake'iem - ciastko z dekoracją na górze (zwykle jest to kolorowy lukier lub gęsty krem + ozdoby cukiernicze).

O ile w wypadku muffinów ciasto przygotowujemy mieszając niedbale wszystkie składniki, a jako jeden z mokrych składników wykorzystujemy oliwę/olej - w przypadku cupcake mamy do czynienia z masłem, a wiele osób wskazuje, że najpierw należy osobno połączyć składniki mokre, osobno suche i dopiero na końcu wymieszać je ze sobą.

Produkcja cupcake polega na utarciu puszystej masy z masła i innych składników - przygotowanie samego muffina jest bardzo proste, największe wyzwanie stanowi wymyślenie ozdób oraz kremu.


Metodą prób i błędów odkryłam swój własny przepis na ciasto, w wypadku "szybkich akcji", gdy potrzebuję przygotowania większej ilości ciastek lub gdy wiem, że czeka je długi proces dostarczania do punktu docelowego - pomijam przykrywanie ich kapelusikami i zostawiam w postaci muffinów.

Zachęcam jednak do tego, aby każdy znalazł choć jedną okazję do zabawy z cupcakes - dekorowanie sprawia największą frajdę!

Orginalne, amerykańskie cupcakes należą do jednych z najbardziej słodkich oraz tuczących :) słodyczy - myślę jednak, że każdy musi ich spróbować.

Podaję zmodyfikowany przeze mnie, nieco mniej kaloryczny od orginalnych, przepis.


Muffiny waniliowe

Składniki:
ilość porcji: 12

* 125 g brązowego cukru
* 125 g białej mąki pszennej (np. szymanowska)
* 125 g margaryny lub masła
* 2 jajka
* łyżka mleka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* zapach waniliowy


Muffiny czekoladowe
Składniki:
ilość porcji: 12

* 125 g brązowego cukru
* 125 g białej mąki pszennej (np. szymanowska)
* 125 g margaryny lub masła
* 2 jajka
* łyżka mleka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* zapach arakowy
* 3 łyżki kakao
* 300 g gorzkiej czekolady w kawałeczkach


Muffiny miętowe
Składniki:
ilość porcji: 12

* 125 g brązowego cukru
* 125 g białej mąki pszennej (np. szymanowska)
* 125 g margaryny lub masła
* 2 jajka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 gałązki świeżej, posiekanej, mięty
* zagęszczony sok (lub likier) miętowy o zielonym kolorze


Metoda przygotowania:
Przygotowanie: 10 min | Pieczenie: 20-25 min

1.
Miksujemy jajka, dodajemy cukier i mleko.

2.
Dodajemy masło lub miękką margarynę, miksujemy na gładką masę.

3.
Dosypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia, miksujemy.

4.
W ostatnim etapie miksowania dodajemy zapach oraz dodatki (kakao, likier itp.)
W wypadku twardych dodatków, np. kawałków czekolady - dodajemy je po zmiksowaniu wszystkiego i delikatnie mieszamy całość łyżką.

5.
Do formy na muffinki wkładamy papilotki i przelewamy masę - uwaga! ciasta nie może być zbyt wiele, aby nie wylało się podczas pieczenia.

6.
Wstawiamy do piekarnika na około 20-25 minut, na 200-220 stopni (do zarumienienia góry, stan upieczenia możemy sprawdzić wykałaczką).

7.
Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż muffiny ostygną - dopiero wówczas wyjmujemy je z blachy.

8.
Jeśli szykujemy cupcake'i - zdejmujemy z muffinów papilotki, a górę muffina ozdabiamy masą lukrową, ozdobami cukierniczymi, kremem itp. Po ozdobieniu przekładamy w nowe, kolorowe, papilotki.

Gotowe! :)


Krem
Składniki:
* 300 g serka kremowego (np. Philadelphia)
* 250 g miękkiego masła lub margaryny
* 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
* barwnik spożywczy (ilość wg uznania)


Metoda przygotowania:
1.
Masło ucieramy do białości.

2.
cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier puder i serek.

3.
W końcowym etapie miksowania dodajemy barwnik spożywczy.

4.
Masę nakładamy do szprycy i dekorujemy nią muffiny.



rada

brązowy cukier można zastąpić białym

rada

jeśli ciasto wyszło zbyt gęste - dolewamy odrobinę wody; powinno mieć konsystencję gęstą lecz na tyle płynną, aby można je było przelać do papilotek

rada
jeśli marzymy o ciekawych cupcake'ach - dolejmy do ciasta buteleczkę barwnika spożywczego i intensywnej barwie - wówczas warto udekorować górę cupcake'a kontrastowym kolorem (np. czerwone ciasto + czarny lukier)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz