niedziela, 11 września 2011

Kruche ciasteczka z owocami

Są takie poranki, gdy wstajecie i okazuje się, że poprzedniego wieczoru cały zamrażarnik został zajęty przez lód niezbędny do przyrządzenia drinków, a lodówka wypełniona jest rozmrożonymi przy tej okazji produktami. W ten właśnie sposób dzisiaj znalazłam cały pojemnik malin, jagód i truskawek - mojego wspomnienia lata.
Podaję więc przepis na szybką, słodką przekąskę idealną na leniwe, niedzielne popołudnie.


Składniki
ilość sztuk: 24-30 ciasteczek

* 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
* mrożone lub świeże owoce sezonowe - maliny, truskawki, jeżyny, porzeczki
* cukier puder


Metoda przygotowania

Przygotowanie: 15 min | Pieczenie: 20 min

1.
Ciasto rozmrażamy i rozwałkowujemy do postaci dużego kwadratu lub prostokąta.

2.
Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty.

3.
Pośrodku każdego z kwadratów układamy wybrane owoce, posypujemy cukrem pudrem.

4.
Sklejamy przeciwległe brzegi kwadratów tak, aby po sklejeniu uformowały trójkąt. Brzegi sklejamy jak najdokładniej, możemy naciąć wzorki przy pomocy widelca lub podwinąć najdłuższe boki pod spód ciastka.

5.
Ciastka układamy na blasze (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia), wstawiamy do piekarnika na 220 stopni, 20 minut (do zarumienienia ciasta). Studzimy w uchylonym piekarniku.


uwaga
Ciasto łatwo przylepia się do wałka - można je podsypać mąką, wówczas się nie klei - należy jednak uważać, w wypadku za dużej ilości mąki ciasto zrobi się twarde

uwaga

cukier puder można zastąpić cukrem trzcinowym

uwaga
do owoców można dodać listki mięty

uwaga

owoce można kłaść w całości lub utrzeć je na jednolitą masę z cukrem pudrem - słodsza wersja

uwaga
z ciasta można wycinać dowolne inne formy, np. koła przy pomocy szklanki

uwaga
ciastka po zlepieniu można posmarować przed pieczeniem żółtkiem (przy pomocy pędzelka)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz