niedziela, 18 września 2011

Schabowy ziołowy

W weekendy mam trochę więcej czasu i lubię z tej okazji eksperymentować z jedzeniem.

Zwykle natchnienie przychodzi znikąd :), tym razem przyszło po tym, gdy rozbity kotlet schabowy postawiłam obok doniczek ze świeżymi ziołami - postanowiłam zrezygnować z panierki na rzecz sosu bazyliowo-czosnkowego.

Aromat bazylii zmiękcza ostrość czosnku, który nie traci jednak aromatu - całość stanowi przyjemne dopełnienie jesiennego już, aczkolwiek ciepłego, dnia.


Składniki:
ilość porcji: 2

* 35 dag schabu bez kości
* 6 dużych ziemniaków
* po 15 dag kalafiora, brokułów i marchewki
* duża cebula
* 4 gałązki bazylii
* 3 duże ząbki czosnku
* żółty pomidor
* 100 g gęstej śmietany
* przyprawy


Metoda przygotowania:

Przygotowanie: 15 min | Gotowanie: 20 min

1.
Ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy wodą, dosypujemy przypraw lub soli, gotujemy

2.
Cebulę siekamy i na sporej ilości oliwy - dusimy do miękkości

3.
Kalafior, brokuł i marchew - myjemy, kroimy i przekładamy na rozgrzaną oliwę. Dusimy w głębokiej patelni pod przykryciem. Po 5 minutach solimy do smaku oraz dodajemy suszone oregano (niezbyt wiele aby warzywa nie stały się gorzkie!) oraz bazylię. Całość dusimy około 20 minut (do miękkości, mniej więcej przez czas gotowania ziemniaków).

4.
Schab czyścimy, wycinamy tłuszcz i ewentualne pozostałości kości. Rozbijamy na cienki placek, nacieramy z obu stron solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką i czosnkiem.
Przekładamy na patelnię, na rozgrzaną oliwę.
Pamiętamy o częstym przekładaniu mięsa z jednego na drugą stronę, aby się nie przypaliło.

5.
Gałązki i liście bazylii siekamy.
Czosnek obieramy, rozgniatamy (aby puścił sok) i siekamy.
Mieszamy z 2 łyżkami oliwy i przekładamy na małą patelnię, całość dusimy.

6.
Śmietanę mieszamy z ziarenkami smaku oraz suszonymi przyprawami do smaku.

7.
Nakładamy na talerz kotleta, ziemniaki oraz warzywa, ozdabiamy pomidorem.
Na ziemniaki nakładamy najpierw sos śmietanowy, następnie posypujemy ciepłą duszoną cebulą.
Kotleta do połowy przykrywamy cebulą, a drugą połowę polewamy gorącym sosem bazyliowo-czosnkowym.



rada
Jeśli nie wyobrażacie sobie schabowego bez panierki - wykorzystajcie rozbełtane jajko, bułkę tartą oraz mąkę.
W tej wersji obiadu mamy jednak do czynienia z wieloma intensywnymi aromatami, panierka wydaje się zbyteczna ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz