wtorek, 13 września 2011

Sałatka makaronowo-paprykowa

Idealna dla fanów makaronu. Ja przyrządzam zawsze z penne - w zależności od ochoty o różnej zawartości mąki.


Składniki:
ilość porcji: 3

* 250 g makaronu (np. penne)
* 1 papryka czerwona
* 1 papryka żółta
* 1 pęczek koperku
* garść świeżo startego parmezanu
* oliwa


Metoda przygotowania:
Przygotowanie: 10 min | Gotowanie: 20 min

1.
Gotujemy makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2.
Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na ćwiartki.

3.
Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury, układamy papryki na blasze skórką do góry i pieczemy na górnej półce przez 5-10 minut, aż skórka zacznie się przypiekać i odchodzić od miąższu.

4.
Studzimy, obieramy i kroimy na małe kawałki.

5.
Mieszamy z makaronem i obficie posypujemy posiekanym koperkiem oraz serem. Studzimy, a przed podaniem skrapiamy oliwą.


rada
Wierzch można posypać pokrojonymi w kostkę pomidorami


foto: sxc.hu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz