piątek, 30 września 2011

Zapiekanka ziemniaczana

Hm, jesień dopada nas wokoło - pogodą, zimnymi porankami, a nawet nawałem pracy. Ponieważ w takie dni wzmocnienie to podstawa - stawiamy na pożywne kolacje. O ile w moim wypadku za taką uchodzi zupa :), a o tyle dla dorosłego mężczyzny to zbyt mało.

Czy można mieć dostatecznie wiele pomysłów na bardzo sycącą ale szybką kolację na gorąco? Oczywiście! :) A jeśli brakuje Wam czasu po powrocie, lub jesteście wtedy już wściekle głodni - postępujcie tak jak ja, wystarczy wstać 20 minut wcześniej i ugotować/przygotować wszystkie składniki wcześniej - wówczas po powrocie do domu należy je tylko ułożyć w naczyniu i wstawić do piekarnika.

Szybko i sycąco!


Składniki:
ilość sztuk: 1 duża porcja

* 1 cebula
* 1/3 czerwonej papryki
* 5 średnich ziemniaków
* 6-8 pieczarek
* pęto kiełbasy
* 100 ml gęstej śmietany
* 2 plastry sera żółtego (lub parmezan w proszku)
* kilk alistków bazylii
* przyprawy


Metoda przygotowania:
Przygotowanie: 20 min | Pieczenie: 20 min

1.
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie (zamiast soli można użyć przyprawy w rodzaju vegety, ziarenek smaku itp.)

2.
Cebulę kroimy na krążki (lub półkrążki) i dusimy na maśle lub oliwie z oliwek (uwaga! mieszamy aby cebula się nie przypaliła).

3.
Do podduszonej cebuli dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Po jej podduszeniu na patelnię wkładamy pokrojone w plasterki pieczarki.

4.
Ziemniaki po ugotowaniu odlewamy i przestudzamy, podobnie warzywa na patelni.

5.
Kiełbasę obieramy ze skóry (jeśli jest taka konieczność, kroimy wzdłuż na plastry i podsmażamy z obu stron na patelni.

7.
Do naczynia żaroodpornego (nie smarujemy go żadnym tłuszczem!) na dno kroimy ziemniaki (talarki układamy jeden obok drugiego). Na wierzchu układamy warzywa (papryka, cebula, pieczarki).
Całość przykrywamy plastrami kiełbasy.

8.
Śmietanę mieszamy z posiekanymi ziołami i przyprawami. Polewamy sosem górę zapiekanki.

9.
Plastry sera kroimy w paski i układamy na wierzchu zapiekanki wzorek, np. kratkę.
Alternatywnie - posypujemy górę zapiekanki tartym parmezanem.

10.
Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, 200 stopni (do podgrzania, uważamy aby nie spiec góry).

11.
Po wyjęciu dekorujemy górę łyżeczką śmietany oraz listkami bazylii.
Uważamy, aby się nie poparzyć podczas jedzenia - naczynie będzie gorące!

Smacznego! :)


2 komentarze:

  1. Spróbowane, fakt faktem że bez pieczarek (bo sklep okazał sie gorzej zaopatrzony niż przypuszczałem) - pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń