poniedziałek, 12 września 2011

Wiosenna jajecznica

Ciepłe dni powróciły, czas przypomnieć sobie wiosnę! :)
To danie niezawodne w każdych warunkach - idealne na śniadanie (podawane z czarną kawą), obiad (podawane z pierogami lub bukietem warzyw) i kolację (samo lub z kanapką) lub na przekąskę "wieczorem gdy wpadną goście" - w zależności od pory dnia oraz naszej fantazji możemy zmieniać zestaw składników dodatkowych.
Szybkie do przyrządzenia, zaspokoi głód największego głodomora!



Składniki:
ilość porcji: 1 ale duża

* 3 jajka
* 1/2 cebuli
* 1 parówka
* 2 plasterki boczku
* 1/2 pomidora
* świeża bazylia
* świeża natka pietruszki
* oliwa
* przyprawy


Metoda przygotowania:

Przygotowanie: 10 min | Smażenie: 10 min

1.
Cebulę siekamy i szklimy na patelni.

2.
Parówkę oraz boczek kroimy drobno, dorzucamy do cebuli.

3.
Jajka mieszamy w miseczce z solą, pieprzem i posiekaną nacią pietruszki. Wylewamy do podsmażonych już składników na patelnię.

4.
Stale mieszając dosypujemy pokrojone w kostkę pomidory - uwaga! Pomidory dorzucamy na samym końcu - zbyt długie trzymanie ich na patelni spowoduje, że puszczą sok i jajecznica nie będzie już tak smaczna.


rada
do jajecznicy świetnie pasują również inne warzywa - papryka (należy uważać aby nie przypalić skórki), bakłażan, cukinia itd. - a także świeże zioła i sery, dodane pod koniec smażenia





foto: sxc.hu, ja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz