niedziela, 18 września 2011

Malinowa fantazja

Lekki, ale smaczny i olśniewający mieszanką aromatów deser idealny na wieczór, randkę lub specjalną okazję? A do tego szybki oraz łatwy? Oczywiście, proszę bardzo :)

Słodycz owoców połączona z aksamitną konsystencją serka, złamana szorstkością biszkoptów o aromacie kawy, połączonej z zapachem wanilii otulającej całość kielicha.



Składniki:

Ilość porcji: 2

* 150 g malin (zimą - mrożonych)
* 125 g serka mascarpone
* 4 biszkopty
* pół tabliczki białej czekolady
* kilka kropli aromatu waniliowego
* kilka kropli aromatu arakowego
* łyżeczka kawy rozpuszczalnej
* 4 łyżeczki cukru waniliowego


Przygotowanie:
Przygotowanie: 10 min | Gotowanie: 5 minut

1.
Na dna kielichów wkładamy po 1 biszkopcie.

2.
w kieliszku lub filiżance mieszamy łyżeczkę kawy rozpuszczalnej z 1/4 łyżeczki wody i 2-3 kroplami aromatu arakowego.
Po rozmieszaniu nasączamy biszkopty w kielichach (przekładamy "papkę" na biszkopty).

3.
Serek mascarpone mieszamy z 2-4 kroplami aromatu waniliowego (uwaga! nie wlewajcie zbyt wiele, bo smak będzie ostry i trudny do zniwelowania) oraz z cukrem waniliowym. Po wymieszaniu przekładamy do pucharków, układając na biszkoptach.

4.
Na serek nakładamy maliny. Jeśli były mrożone, po ich rozmrożeniu powinien nam zostać na dnie miseczki sok malinowy - polewamy nim całość.

5.
Z boku malin wkładamy do pucharków po 1 biszkopcie, ustawiając go pionowo, aby miał kontakt ze wszystkimi warstwami deseru.

6.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy - albo w kąpieli wodnej, albo w rondelku, na bardzo małym ogni, dolewając 2 łyżeczki mleka i mieszając.

7.
Rozpuszczoną czekoladę przestudzamy, następnie polewamy deser - maliny oraz biszkopt.

8.
Podajemy jeszcze przed zastygnięciem ciepłej czekolady.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz