wtorek, 13 września 2011

Gęsta zupa pomidorowa

Przed chwilą poproszono mnie o szybki, niedrogi i smaczny przepis obiadowy. Zdradzam więc sekret jednego z moich ulubionych dań - a przy okazji bardzo wartościowego o tej porze roku, gdy nasz organizm domaga się solidnej dawki witamin.

Zupa dla fanów kremów oraz włoskich przepisów! :)



Składniki:
ilość sztuk: 1 garnek

* 2 puszki krojonych pomidorów
* 1 puszka pomidorów w kawałkach
* 6 dużych, dojrzałych, pachnących pomidorów
* świeża bazylia
* suszona bazylia
* sół, pieprz
* przyprawa w kostce
* oliwa z oliwek


Metoda przygotowania:
Przygotowanie: 15 min | Gotowanie: 20 min

1.
Wlewamy do garnka około 2 łyżek oliwy z oliwek, zaczynamy podgrzewać i wrzucamy kostkę przyprawową (np. bulion warzywny).

2.
Pomidory krojone z puszek wrzucamy do garnka, sprawdzamy, czy wszystkie są dość drobno pokrojone. Pomidory z puszki w kawałkach przecieramy przez sitko, również dodajemy.

3.
Świeże pomidory kroimy w drobną kostkę (jeśli mają bardzo grubą skórę - możemy ją uprzednio zdjąć). Dorzucamy do garnka.

4.
Całość doprawiamy przyprawami - suszoną bazylią, solą i pieprzem. Dolewamy szklankę wody i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu wrzenia.

5.
Podczas podgrzewania zupy bezpośrednio przed podaniem - posypujemy całość posiekaną świeżą bazylią. Po nalaniu na talerze dekorujemy łyżką gęstej, zimnej śmietany oraz całymi listkami bazylii.


rada
Dla osób, które wolą złamać intensywny smak warzyw - podczas podgrzewania możemy dodać do zupy śmietankę.

rada
Jeśli zupę przyrządzamy wówczas, gdy dostępne są jeszcze pachnące słońcem pomidory - zalecam używanie tych świeżych, zamiast puszkowanych

rada
Jeśli kochacie makarony i nie uznajecie zupy bez nich - ugotujcie drobny makaron (np. mini-gwiazdeczki) i nałóżcie na dno miseczki przed nalewaniem zupy

2 komentarze: