wtorek, 20 września 2011

Kotlety ryżowo-marchwiowe

Przepis wegetariański na pyszne kotleciki. Smakują także mięsożercom :). Wątpliwości budzi to, czy są to bardziej kotlety marchwiowe, czy ryżowe z dodatkiem marchewki, ale pewne jest to, że to jeden z najłatwiejszych przepisów na wegetariański obiad.


Składniki:
ilość porcji: 8

* 4 marchewki
* 150 g ryżu
* 3 żółtka
* bułka tarta
* sól, pieprz


Metoda przygotowania:
Przygotowanie: 20 min | Gotowanie: 20 min

1.
Oskrobane marchewki gotujemy starając się, by nie rozgotować ich do miękkości, tak, aby zachowały jednak lekką twardość. Ugotowane marchwie studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

2.
Ugotowany w posolonym wrzątku i wystudzony ryż mieszamy z marchewką. Do masy dodajemy 2 łyżki bułki tartej i żółtka. Całość mieszamy i doprawiamy. Z masy ryżowo-marchewkowej formujemy niewielkie kotleciki (ok. 8-10 sztuk) i obtaczamy je dodatkowo w bułce tartej przed smażeniem.

3.
Kotlety marchewkowe smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie z oliwek. Podajemy gorące


rada
Danie podaję z sosem jogurtowo - czosnkowym (4 duże ząbki czosnku wyciskamy do 250 ml jogurtu naturalnego, mieszamy, ewentualnie dodajemy poszatkowaną bazylię alternatywa - nieco cięższy sos jogurtowo-majonezowy: * do pół szklanki majonezu, * 3 łyżki jogurtu naturalnego, * sól, pieprz.

rada
Kotlety przed smażeniem musimy bardzo mocno zbić, aby się nie "rozwałały". W razie konieczności można dodać nieco więcej żółtka oraz bułki tartej, w celu uzyskania lepszej konsystencji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz