piątek, 16 września 2011

Tarta ze szpinakiem

Dla szpinakomaniaków - danie dobre na obiad lub podwieczorek, ale także - zamiast słodkiego ciasta.


Składniki:
ilość porcji: 1 tarta

* 25 dag mąki
* 11 dag masła
* opakowanie szpinaku
* 1 jajko
* ser brie
* orzeszki ziemne
* przyprawy


Metoda przygotowania:
Przygotowanie: 20 min | Pieczenie: 35 min | Czas dodatkowy: 30 min, chłodzenie

1.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, na nią wykładamy pokrojone w kostkę, miękkie masło i wbijamy jajko. Następnie łączymy składniki za pomocą noża, wszystkie je szatkując, aż do połączenia się składników. Lepimy z ciasta kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Ciasto powinno spędzić w lodówce kilka godzin, dzięki czemu będzie dobrze chrupiące (min. 30 min.)

2.
Po odleżeniu ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty oblepiając nim także brzegi. Nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy ok. 15 .min z termoobiegiem w temp. 160°C.

3.
W czasie pieczenia mrożony szpinak w sosie dusimy z 1/3 szklanki wody aż do odparowania (i uzyskania przez sos odpowiedniej konsystencji). Brie kroimy na plastry (najlepiej to robić gdy jest dobrze schłodzony), odkrawając pleśniową obwódkę. Po 15 minutach ciasto wyjmujemy z piekarnika, nakładamy na nie szpinak a na nim układamy plasterka sera i posypujemy orzeszkami.

4.
Tartę ze szpinakiem zapiekamy ok. 20 minut w temp. 160 stopni (aż do lekkiego zarumienienia ciasta i stopienia sera).

rada
Możemy zagnieść nieco więcej ciasta i ułożyć je na tarcie - układając np. kratkę


foto: sxc.hu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz